Ja odróżnić kryształ od szkła?

Istnieje naprawdę wiele sposobów, abyśmy potrafili rozróżnić prawdziwy kryształ od szkła. Na samym początku powinniśmy jednak wiedzieć z jakiego szkła są wykonane nasze naczynia. Najbardziej popularnym jest tzw szkło sodowe, które zawiera w sobie piasek kwarcowy z dodatkiem węglanu sodu i stąd właśnie pochodzi jego nazwa. Jest ono bardzo popularne ze względu na niską cenę, a jego głównym atutem jest to że zapachy się na nim nie utrzymują.

 

kryształ czy szkło

 

Szkło sodowe jest materiałem miękkim, dzięki czemu jest bardzo wygodnym do obróbki dla szklarzy. Jest bardzo lekkie, a jego naturalny kolor to słomkowy. Możemy je spotkać, w różnych kolorach dzięki czemu zyskało one dużą popularność.

 

Ma ono oczywiście również swoje wady:

  • nie należy go używać do wrzących napoi, gdyż może po prostu pęknąć;
  • traci swoją barwę pod pływem środków do mycia;
  • bardzo szybko się nagrzewa.

 

Inne bardzo popularne rodzaje szkła wykorzystane w naszej kuchni to:

  • szkło żaroodporne (wszelkiego rodzaju naczynia żaroodporne);
  • szkło borokrzemowe - odporne na wysokie jak i niskie temperatury. Często spotykane w naszych kuchniach w postaci szklanek z podwójnym dnem.

 

Po czym odróżnimy kryształ od zwykłego szkła.

 

1. Waga

Kryształ, który zawiera w swoim składzie ołów jest o wiele cięższe niż tradycyjne szkło. Wystarczy sprawdzić to poprzez wzięcie do ręki np. kryształowych kieliszków i porównanie ich ze szklanymi odpowiednikami. Sami zauważymy że kryształowe są o wiele cięższe.

 

2. Przejrzystość

Kryształ jest idealnie klarownym materiałem, czego nie możemy powiedzieć o szkle. Stąd wzięło się bowiem określenie „kryształowość” jako synonim przezroczystości.

 

3. Dźwięk

Jest to chyba najłatwiejszy sposób na odróżnienie szkła od kryształu. Należy delikatnie uderzyć w kryształ, jeśli mamy z nim do czynienia to powinniśmy usłyszeć dźwięk przypominający dzwonek. Jeśli natomiast uderzymy w szkło, dźwięk będzie głuchy.

 

4. Załamanie światła

Kryształ bardziej niż szkło błyszczy się na słońcu, w szczególności jeśli zawartość ołowiu jest w nim powyżej 40%.

 

piękny kryształ

 

Kryształ jest używany nie tylko w kuchni jako kieliszki i zastawy, ale również produkuje się z niego biżuterię - firmy Swarovski. Opracowana receptura na kryształy Daniela Swarovskiego jest do tej pory tajna.

Dodano: 22-03-2022
wszystkie wpisy

Wybrane usługi

Zakład Szklarski Jerzy Cienkusz, Beata Cienkusz, Patryk Cienkusz S.C.
Wojcieszyn, ul. Warszawska 706
05-082 Stare Babice
NIP 118-159-08-55
tel: 602 159 897
e-mail: biuro@cienkusz.com.pl
ZAPRASZAMY:
Poniedziałek - Piątek: 09:00 - 17:00
Obszar działania:
województwo mazowieckie,
miasto stołeczne Warszawa
Wykonanie strony WWW: Devilart